Stad Kortrijk (BE) wil vergroenen. Ze wil weten waar ze bomen moet planten om het stedelijk leefklimaat te verbeteren. Welk prijskaartje hangt daaraan? En wat levert het op? De gemeente heeft het Urban Forestry Lab van Hogeschool VIVES in Roeselare een onderzoeksopdracht gegeven: maak voor ons een masterplan bomen.
Masterplan bomen
Kortrijk wil een aangename en leefbare stad zijn, en blijven. Het veranderende klimaat vormt daarbij een bijzondere uitdaging. Bomen kunnen de gevolgen van klimaatverandering op veel manieren temperen. Het masterplan bomen moet inzicht geven in waar aanplant van nieuwe bomen niet alleen mogelijk, maar vooral het effectiefst is en hoe de bestaande openbare en private bomen oud kunnen worden.
Streven
In het Kortrijk van de toekomst is het goed toeven. Bomen geven er schaduw en verkoeling op warme dagen. Hun kronen vangen regenwater af bij piekbuien, wat wateroverlast voorkomt. De bomen zorgen voor zuurstof, leggen CO2 vast en bieden leefruimte aan tal van diersoorten. De groene omgeving nodigt uit tot bewegen en ontmoeten en heeft een positief effect op het welzijn van de Kortrijkzanen. What’s not to like?
Data nodig
Voorheen werd in gemeentelijk beleid minder ingezet op de baten van groen en de rol van bomen in tuinen. En dat is in veel gemeenten nog steeds zo. Vaak ontbreekt het aan actuele kennis voor zoiets als een masterplan bomen. Zo ook in Kortrijk. VIVES was blij met deze bijzondere opdracht. Maar het maken van zo’n plan kan alleen met betrouwbare data, die VIVES zelf niet in huis had.
3+30+300
Team Remote Sensing van Cobra heeft voor VIVES een GIS-dataset gegenereerd, gebaseerd op de 3+30+300-regel. In de ‘rode’ gebieden op de 3+30+300-kaart heeft VIVES nader veldonderzoek gedaan. Wat zijn de groene kansen voor deze hotspots? Per locatie staan nu de mogelijkheden, de investering én de baten op papier.
Boeiend
Teamleider Dirk Voets en zijn collega’s Leonardo Mauri en Sonam Gurmet vonden het een boeiend project. Leonardo: “De inputdata was anders dan gewoonlijk. We hebben een BomenMonitor voor België, maar geen toegang tot de actuele hogeresolutiedata zoals in Nederland. Daarom hebben we Vlaamse LiDAR-data gebruikt. Een andere kwaliteit met andere attributen en daardoor een technische uitdaging. ”Dirk: “De aanpak zoals VIVES die gekozen heeft, om deze solide databasis te gebruiken voor een masterplan bomen is lovenswaardig. Geweldig dat dit allemaal voortkomt uit onze databasis!”
Challenge accepted
Sta jij ook voor zo’n groene uitdaging en kan je wel wat hulp gebruiken? Dirk Voets denkt graag met je mee.