Franssenstraat 66
5434 SJ, Vianen (NB)

Tom onderzocht het verkoelend effect van parken

Nieuws

De afgelopen vier maanden heeft stagiair Tom Raaymakers onze Remote Sensing & GIS- specialist Petra Schoon ondersteund. Tom studeert Geo-Information Science & Remote Sensing aan de Wageningen Universiteit. Nu zijn stage ten einde is, deelt hij graag zijn ervaringen!

Waaraan heb je gewerkt tijdens je stage?
Tom: “Ik heb onderzoek gedaan naar het verkoelende effect van parken. Naast hun sociale en culturele voordelen, dragen parken bij aan het verbeteren van thermisch comfort. Dit is belangrijk vanwege de snelle opwarming van de aarde, vooral in stedelijke gebieden (urban heat islands). Parken bieden een lokaal verkoelend effect door factoren zoals aantal bomen (onder andere boomkroonvolume) en aanwezigheid van water. Mijn onderzoek richtte zich op waarom sommige parken beter koelen dan andere. Met open source data en data van Cobra heb ik alle stedelijke parken in Nederland geanalyseerd en relaties tussen kenmerken en verkoelingseffecten onderzocht via machine learning. Het onderzoek benadrukt onder andere het belang van het aanplanten en onderhouden van bomen.”

Hoe heb je je stage ervaren bij Cobra?
“Cobra is een inspiratievolle organisatie. Ik wilde graag stage lopen bij Cobra, omdat hun kennis en ervaring op het gebied van Remote Sensing en geo-informatie enorm is. De locatie zelf, het kerkkantoor, is prachtig. Een hele toffe plek om te werken!  En natuurlijk de fijne collega’s, in het bijzonder het Remote Sensing-team. Ze hebben mij overal bij betrokken en ik voelde mij een volwaardig lid van het team.”

Wat is je volgende stap?
“Ik moet het rapport over mijn wetenschappelijk onderzoek presenteren aan de universiteit en daarna heb ik een maand vakantie. Die kan ik goed gebruiken om op te laden na mijn tweejarige master. In september begint mijn nieuwe uitdaging en ga ik aan het werk bij een waterschap. Daar kan ik alles voortzetten wat ik heb geleerd tijdens mijn studie.”

Wij bedanken Tom voor zijn inzet en wensen hem ontzettend veel succes en plezier bij zijn nieuwe uitdaging!

Senior adviseur Remote Sensing & GIS

Telefoon 0882627218

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?