Deel

Bomen beschermen bij uitdagend bouwproject

Staan er bomen in je beoogde projectgebied? Dan geeft een bomeneffectanalyse (BEA) inzicht in de effecten van de geplande werkzaamheden op de bomen en hun groeiplaatsen. Met een BEA brengen we niet alleen de bovengrondse, maar ook de ondergrondse kansen en risico’s in kaart.

Een vast onderdeel van een BEA is het graven van profielsleuven. Met deze sleuven leggen we natuurlijk maar een klein deel van de ondergrond bloot, maar toch geven ze onze experts genoeg informatie om de bodemopbouw en de ligging en reikwijdte van de beworteling goed te interpreteren.

Voor dit project stelden wij een BEA op voor de aanleg van een drainagebuis tussen bomen en adviseerden het toepassen van sleufbekisting, zodat veilig op diepte gewerkt kon worden én de sleufbreedte beperkt bleef. Maar ondanks alle goede voorbereidingen stuitte onze opdrachtgever bij de aanleg van een woonwijk op een vervelende verrassing. Er moest een grotere drainagebuis toegepast worden dan oorspronkelijk bedacht, maar de werkruimte tussen de bomen was wel erg beperkt… De machines ter plaatse draaiden op volle toeren en onze toezichthouder legde de werkzaamheden stil.

Er moest een nieuw plan komen om zonder schade voorbij de bomen te komen.

We moesten roeien met de riemen die we hadden en adviseerde ter plekke een ander soort sleufbekisting te plaatsen en zo de boomwortels te ontzien. Door de gezamenlijke inspanning van de boomtechnisch adviseur, de opdrachtgever en de aannemer is het toch gelukt om de drainagelijn veilig én zonder schade aan de bomen aan te leggen. Een sterk stukje improvisatiewerk!

Wil jij óók risico’s vermijden, projectvertraging voorkomen en kosten besparen? Neem dan contact met ons op.

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?