Deel

Risicogestuurd onderhoud aan bomen

Gemeente Nijmegen wil haar bomen zo goed én kostenefficiënt mogelijk beheren. Daarom wil de gemeente precies weten wat de risico’s van de bomen voor hun omgeving zijn. Zo kan de gemeente de optimale controlefrequentie bepalen tegen de gunstigste investering.

Nalaten
Gedegen boomonderhoud is essentieel voor een veilige leefomgeving. Die zorgplicht is er immers niet voor niks. Onderhoud nalaten kan uiteindelijk vele malen ernstiger en duurder uitpakken wanneer slecht onderhouden bomen schade of letsel veroorzaken.

Veilig groen
Die perfecte balans tussen onderhoud en investering. Inwoners die veilig van het Nijmeegse groen kunnen genieten. Een vitaal bomenbestand dat bijdraagt aan gezondheid en welzijn in de stad. Dat is wat gemeente Nijmegen beoogt en waarnaar ze vooruitstrevend onderweg is.

Dure ambitie
Voor veel groenbeheerders is zo’n ambitie te intens voor het beschikbare budget. Controle en onderhoud alleen al zijn een hele opgave. Laat staan het opzetten van een genuanceerd en kostenefficiënt beheersysteem. Dat zich uiteindelijk zeker uitbetaalt, maar waarvoor eerst een heleboel inzet en inzicht nodig is.

Boomrisicomanagement
Hier komt BRM om de hoek kijken: boomrisicomanagement, het dagelijkse werk van Bram Krommendijk, specialist Remote Sensing & GIS. “BRM is van oorsprong een Engelse methode, Quantified Tree Risk Assessment”, vertelt Bram. “In 2008 heeft TNO heeft deze methode getoetst en vertaald naar de Nederlandse situatie. Samen met gemeente Nijmegen hebben we gewerkt aan de doorontwikkeling van BRM.”

Genuanceerd onderhoud
De combinatie van soort, locatie en omstandigheden bepaalt het risico per boom. Daarom analyseert Bram per boom allerlei variabelen, zoals de omgeving van de boom. Staat ‘ie aan de Vierdaagse route? In een park, naast een snelweg of bij bebouwing? Vervolgens berekent Bram de kans dat er iets fout gaat en wat dan de gevolgen zijn. Een degelijke toets met onderbouwing, zorgvuldige input voor het Nijmeegse boombeheer. Zo weet de gemeente waar de grootste risico’s dreigen en kan ze boomgestuurd onderhoud plegen.

Samenwerking
Thijs Oude Nijhuis was tijdens de doorontwikkeling Brams sparringpartner bij de gemeente. Thijs’ feedback helpt Bram bij het evalueren van de analyses en het continu verbeteren van de BRM-methode. “Een waardevolle samenwerking”, aldus Bram. “Thijs en zijn collega’s kennen de bomen. Samen hebben we van BRM een praktisch inzetbare methode gemaakt, gestoeld op gedegen onderzoek.”

Inzicht
Gemeente Nijmegen beschikt inmiddels over bruikbaar kaartmateriaal en een GIS-bestand met de uitkomsten van de analyses. Deze gegevens sluiten naadloos aan op de gemeentelijke viewer/beheerpakket. Zie jij dit ook wel zitten, helder inzicht in jouw boomrisico’s? Neem dan contact op met mij.

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?