Deel

Een praktisch boombeschermingsplan werkt echt

Een gasleiding in een jarentachtigwijk is door verzakkingen aan vervanging toe. Precies waar gegraven moet worden, staan grote bomen in gazon. Op een andere plek ontgraven is onmogelijk. Maar de bomen moeten wel duurzaam behouden blijven. Wat nu?

Duurzaam boombehoud
Duurzaam boombehoud gaat niet samen met graafschade aan wortels. En ook niet met verdichting van de groeiplaats door het rijden met zwaar materieel. Duurzaam boombehoud is wel cruciaal voor een leefbare stedelijke omgeving. Zeker het behoud van grote, gezonde bomen is de moeite waard. Denk aan de ecosysteemdiensten die deze bomen leveren. En denk dan aan hoe lang het duurt en wat het kost om de situatie te herstellen wanneer zulke bomen uitvallen.

Hoe groter, hoe beter
De bomen in de wijk horen erbij. Ze zijn onderdeel van de leefomgeving van mens en dier. Ooit aangeplant toen de wijk nog jong was, dragen ze nu als grote bomen volop bij aan het welzijn van bewoners. De bomen leveren ecosysteemdiensten zoals verkoeling, schaduw, regenwaterafvang, afvang van luchtverontreiniging en vastlegging van CO₂. Enorm waardevol in een veranderend klimaat en hoe groter de boom, hoe beter.

Boombeschermingsplan
Boomtechnisch adviseur Bas van Etten, ruim tien jaar in het bomenvak, heeft veel ervaring met bomeneffectanalyses. Met zo’n beoordeling van een ontwerp voor werkzaamheden nabij bomen kunnen bomen vaak goed ingepast worden. Toch merkt Bas dat er in de uitvoering vaak heel praktische vragen leven waarvoor een bomeneffectanalyse onvoldoende handvatten geeft: “Hoe graven we langs bomen? Hoe richten we een bouwplaats boomvriendelijk in? Hoe moet het met bouwverkeer in dat smalle laantje? Een boombeschermingsplan is dan een perfect instrument.”

Praktisch
Bas legt uit: “Er is steeds meer aandacht voor het boombeschermingsplan, onderdeel van een Werkplan Bomen, zoals het Handboek Bomen van het Norminstituut Bomen beschrijft. Boombeheerders zien het grote belang van duurzaam boombeheer. Veel aannemers, uitvoerders en andere partijen nog niet zo. Een boombeschermingsplan is een heel praktisch document, waarmee alle partijen goed uit de voeten kunnen.”

Samen
Bas handelt in het belang van de bomen. Maar hij heeft ook oog voor de belangen van de andere partijen. “Bij het schrijven van het plan loop ik altijd een ronde door het projectgebied met de ontwikkelaar en/of de aannemer. Wat ga je doen? Wat is het plan? Wat staat er te gebeuren? We werken echt samen aan het behoud van bomen.” Wil jij ook weten hoe je jouw bomen duurzaam behoudt tijdens werkzaamheden? Neem dan contact op met Bas van Etten.

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?