Franssenstraat 66
5434 SJ, Vianen (NB)

Biodiversiteit, van satellietbeeld naar straatniveau

Nieuws

Laatst was ik op bezoek in Friesland. En niet zomaar! Ik was op bezoek bij DataFryslân, Voor het /PODIUM Data & Bioferskaat. Bioferskaat, wat is dat eigenlijk? Volgens mijn Friese collega staat dat voor een rijke diversiteit aan soorten. In de volksmond ook wel bekend als biodiversiteit.

In het veld

Biodiversiteit… Meet je die niet in het veld? Met vlindernetten, vleermuizentellers en determinatieboeken? Zeker. Veldwerk is onmisbaar. Mijn collega’s gaan dag en nacht (letterlijk) naar buiten om onderzoek te doen. De flora- en fauna-onderzoeken vliegen me om de oren als ik op kantoor ben.

Achter het bureau

De combinatie data en biodiversiteit, dat is toch meer bureauwerk. En eerlijk is eerlijk, dat is meer mijn ding. Ik beweeg me in mijn vrije tijd graag door de buitenlucht. Maar tijdens werk breng ik de meeste tijd door achter de computer om eentjes en nulletjes te bekijken. Maar ook vanachter mijn bureau hou ik mij met bioferskaat bezig.

Big green data

Dat doe ik niet door te bepalen hoeveel grootoorvleermuizen ik geteld heb ik één nacht. In plaats daarvan draai ik de boel om. Ik ga niet op zoek naar grootoorvleermuizen, ik ga op zoek naar plekken waar grootoorvleermuizen kunnen voorkomen. En daar zet ik big green data voor in.

Groene database

Mijn collega’s en ik verzamelen dagelijks een bulk aan groene data over onze leefomgeving. Bomen, struiken, onderbegroeiing, kale stukjes grond, water, bomenrijen… Alles stoppen we in onze groene database. Onze collega’s die wel buiten komen, voeden ons vervolgens met informatie die die kale data omzet in een kansenkaart. Kansen voor bioferskaat.

Op de kaart

Weet je eenmaal de groenblauwe configuratie van een gebied, dan weet je ook hoe groot de kans is op soortenvariatie. Die grootoorvleermuis bijvoorbeeld heeft een aantal zaken nodig om te overleven. Denk aan water en boomholtes. Maar hij zoekt ook een vorm van geleiding, bij voorkeur bomenrijen, zodat hij zijn weg kan vinden. En dit zijn elementen die we uitstekend op de kaart kunnen zetten.

Podcast

Vind je dit een interessant onderwerp? In de podcast Frysk Frame ga ik met Diederik Plug verder in op dit onderwerp. We bespreken hoe lastig het kan zijn om een geloofwaardig verhaal te vertellen op basis van data. En waarom mensenwerk relevanter is dan ooit, ondanks onze enorme groene database en technische vooruitgang.

Beluister de Podcast op Apple PodcastsSpotify of Google Podcasts.

Specialist Remote sensing & GIS

Telefoon 0882627218

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?