Deel

Klimaatadaptatie begint in je eigen achtertuin

Veel gemeenten werken aan klimaatadaptatie om de lokale effecten van klimaatverandering zoals hitte en zware regenval tegen te gaan. Versteende tuinen dragen bij aan de problemen, maar bieden ook kansen voor verbetering. Samen met Stichting Steenbreek ontwikkelen gemeenten vergroeningsplannen voor een gezonde toekomst. En ook wij dragen ons ‘steentje’ bij.


Vervelende gevolgen
Veel Nederlandse tuinen zijn verhard met tegels en klinkers. Onderhoudsvriendelijk? Misschien, maar verharding heeft ook nadelen. Stenen houdt veel warmte vast en belemmeren de opname van regenwater in de bodem. De leefomgeving wordt heter en er is meer kans op overstroming. Bovendien vermindert verharding de kansen voor biodiversiteit. Tim Jak, specialist GIS en geo-informatie, erkent dat het voor mensen soms toch lastig is om te kiezen voor groen. Bijvoorbeeld vanwege tijd-, geld- of kennisgebrek.


Groene oases
Groene tuinen kunnen veel bijdragen aan verkoeling en waterafvoer tijdens extreme weersomstandigheden. Ze bevorderen de gezondheid en het welzijn van mens en dier. Eén groene tuin heeft al effect, maar denk eens aan een aaneenschakeling van al die tuinen samen!


Steenbreek Atlas
Stichting Steenbreek ondersteunt gemeenten met data en met de Steenbreek Atlas. Deze atlas toont op tuin- en pandniveau de verstening en de 3+30+300-regel van dr. Cecil Konijnendijk. Stichting Steenbreek biedt zo inzicht in probleemgebieden en helpt gemeenten om samen met tuinbezitters stappen te zetten naar een klimaatrobuuste omgeving. Steenbreek gebruikt hierbij data die wij voor dit doel genereren.


Kansrijke omgeving
Samen met Stichting Steenbreek hebben we de atlas in een nieuw jasje gestoken. We hebben ontvangen feedback verwerkt. De atlas werkt nu intuïtiever, sneller en heeft een duidelijke structuur. Dat maakt het voor gemeenten nog eenvoudiger om informatie te vinden, probleemgebieden te identificeren en gerichte actie te ondernemen. Ben je benieuwd hoe versteend de tuinen in jouw gemeente zijn? En waar jouw groene kansen liggen? Neem dan contact op met Stichting Steenbreek of met Tim Jak.

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?