De Bomennorm streeft naar 2,2 m³ boomkroonvolume per m² landoppervlak. Gemeente Borne bereidt zich hierop voor door eerst te onderzoeken hoe zij er nu voor staat. Vervolgens maakt de gemeente een prognose voor de komende 15 en 25 jaar.
Opgave
Uit de nulmeting die we voor Borne hebben uitgevoerd, blijken er in de toekomst uitdagingen te zijn met betrekking tot het boomkroonvolume. Maar hoe ga je aan de slag, en waar is de grootste winst te behalen? Borne focust zich op twee wijken. De ene is een nieuwbouwwijk met jonge bomen – wat betekent dat voor de toekomst? De andere is een oudere wijk – hoeveel bomen moeten bijgeplant worden om het boomkroonvolume op peil te behouden? Daarnaast speelt de impact van reconstructies en kapvergunningen een rol – hoeveel bomen moeten er dan worden teruggeplant?
Gezonde omgeving
De Bomennorm van het Norminstituut Bomen zorgt ervoor dat functionerend groen voor iedereen bereikbaar is. Bomen spelen hierbij een cruciale rol. Zij dragen enorm bij aan een aangenaam, gezond en biodivers leefklimaat. Daarom vormen zij de kern van de landelijke vergroeningsopgave.
Op maat
Groen dat over 25 jaar een volwaardige bijdrage levert, moet tijdig geplant, onderhouden en beschermd worden. Maar zonder inzicht in het huidige groenbestand, tasten gemeenten in het duister. Elke gemeente is anders. Dus elkaars blauwdruk overnemen, is geen optie. Dit vraagt om maatwerk.
Tijdreizen
Samen met TU Delft hebben we groeimodellen ontwikkeld. Zo konden we met onze ESRI-viewer laten zien hoeveel boomkroonvolume Borne over 15 en 25 jaar kan verwachten. Dit is zelfs per pand te bekijken, wat op detailniveau duidelijk maakt waar actie nodig is.
Goed voorbereid
Wil je ook inzicht in hoe jouw gemeente scoort op de Bomennorm? Of weten hoe jij slim kunt vergroenen? Neem dan contact op met Evert Nap.