Het is prachtig weer: zonnig, droog en heerlijk warm – en dat lijkt voorlopig zo te blijven. Maar achter dit fijne lenteweer schuilt een serieuze uitdaging. Ons klimaat wordt steeds warmer en droger, daar kunnen we niet meer omheen. Veel bomen ervaren hittestress en gaan zelfs dood in deze omstandigheden. En dat terwijl ze juist essentieel zijn voor een biodivers en aangenaam leefklimaat. Dat moet beter. Maar hoe?
Bomen centraal
Bram Krommendijk en zijn team geven inzicht: “De hitterisicokaart laat precies zien welk gebied veel stress ervaart in periodes van hitte en droogte,” vertelt Bram. “We hebben deze kaart specifiek ontworpen voor bomen. De kaart laat duidelijk zien waar klimaatbestendige keuzes gemaakt kunnen én moeten worden.”
Rood en groen
Op basis van gemeten temperatuur kijkt Bram naar de optimale temperatuur voor een boom om te functioneren. Deze informatie vertaalt hij naar een kaart die het hitterisico per gebied weergeeft. Optimale plekken kleuren groen op de kaart. Hier krijgt een boom niet zo snel last van hittestress, ook niet bij langdurige hitte en droogte. Een donkerrood gebied? Dit zijn vaak versteende plekken, waar de oppervlaktetemperatuur kan oplopen tot meer dan 55oC. Daar houdt haast geen enkele boom het lang vol. “Als je dit weet, weet je dus ook waar je kansen liggen”, aldus Bram. “Simpel gezegd: maak je rode gebieden groen!”
Satellietdata
Voor het maken van de hitterisicokaart gebruikt Bram data van verschillende satellieten, met name over extreme zomertemperaturen. Daarmee brengt hij een duidelijke temperatuurverdeling per gebied in beeld. Bram en zijn collega’s hebben inmiddels alle Europese hoofdsteden doorgerekend. Nu werken ze aan vergelijkbare kaarten voor meerdere plekken op de wereld.
Toekomstvoorspelling
Uitgaand van de huidige situatie in een gebied, kan Bram ook voorspellen hoe heet dat gebied in de toekomst wordt. Bijvoorbeeld in 2030 en in 2050. Hiervoor gebruikt Bram de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Met de klimaatstresskaart als sturingsinstrument, kunnen gemeenten de leefomgeving groen, gezond en aangenaam houden óf maken.
Groen, groener, groenst
Verandering is nodig en ook mogelijk. Wil jij een eerste stap zetten, met de hitterisicokaart als wegwijzer? Neem dan contact op met Bram Krommendijk.