Tijdens een boomveiligheidscontrole (BVC) in gemeente Venray bleek een visuele controle soms onvoldoende om de aard en omvang van gebreken vast te stellen. Daarom had de gemeente een aantal bomen aangemerkt voor nader onderzoek. Boomtechnisch adviseurs Johan van Zwieten en Alex Bos voerden bij deze bomen een visuele inspectie uit. Op basis daarvan werd besloten bij 35 bomen nader technisch onderzoek (NTO) te doen met specialistische apparatuur.
Gevaarlijk
Onvoldoende inzicht in de toestand van een boom kan tot gevaarlijke situaties leiden. “Van een eik was zo’n 75% van de wortel onder het maaiveld verrot,” vertelt Johan. “Bij een boom van ruim een meter dik, is dat echt gevaarlijk. Helaas was behoud hier geen optie. We hebben dan ook een melding voor spoedkap gedaan bij de gemeente. Ook is na de visuele inspectie een extra boom toegevoegd aan het onderzoek, want ook bij die boom vermoedden wij een verhoogd risico.”
Behoud
Door bomen diepgaand te onderzoeken, weet je wat je bomenbestand nodig heeft voor duurzaam én veilig behoud. Soms is dat snoei, in het uiterste geval kap. Johan: “Bij een grote populier, met een stamdiameter van bijna 2 meter, was ons advies de kroon te verkleinen. Zo kan de boom veilig behouden blijven. Dat is altijd onze insteek: we gaan voor behoud, tenzij het echt niet meer kan. Deze populier staat op een markante plek bij een kapelletje. Zorgvuldig afwegen is dan zeker essentieel.”
Die afweging ligt uiteindelijk bij de gemeente. Wij geven een duidelijk oordeel over de veiligheid van de boom en adviseren welke maatregelen nodig zijn. Als een boom onveilig is maar er toch de wens bestaat om hem te behouden, denken wij mee over wat er eventueel mogelijk is om dat op een verantwoorde manier te doen.
Optelsom
“Een gebrek in een boom is vaak een optelsom,” zegt Johan. “Bomen in stedelijk gebied hebben het zwaar: kleine groeiplaatsen, oude verwondingen, schade door werkzaamheden. De eerdergenoemde eik is ooit door iets geraakt. We zien vaak dat zo’n wond soms pas tientallen jaren later écht voor problemen gaat zorgen.”
De juiste mix
Door de combinatie van actuele kennis en specialistische apparatuur leerde Johan in de afgelopen 25 jaar veel over de gezondheid van de bomen. Na afstemming met de gemeente deed Johan in Venray trekproeven, resistograafmetingen en zette hij de PiCUS-geluidstomograaf in. “En soms is het ook puur kijken. Bijvoorbeeld bij plakoksels, die beoordelen we visueel. Dat is vakkennis, geen technologie.”
Jouw bomen
Met ervaring en de juiste middelen zorgen we voor passende goed onderbouwde boomtechnische adviezen. Kun jij Johans hulp ook goed gebruiken voor jouw bomen? Neem dan contact op.