Franssenstraat 66
5434 SJ, Vianen (NB)

Bodemvochtmonitoring Nijmegen

Nieuws


Bomen lijden als ze te weinig water krijgen. Bijvoorbeeld door een abrupte verlaging van de grondwaterstand of door langdurige droogte. Dit maakt bomen minder weerbaar. Hun conditie gaat zienderogen achteruit en op langere termijn ontstaan schadelijke effecten als droogtestress, zelfs met uitval tot gevolg.

Veranderingen
Het klimaat verandert en de mate, duur en frequentie van droge perioden verandert daarmee ook. De beschikbaarheid van voldoende bodemvocht wordt daardoor nog belangrijker voor bomen, met name voor jonge bomen. Bij uitblijvende regen in warme perioden loopt het bodemvocht soms snel terug. Bij een bewuste verlaging van de grondwaterstand gebeurt dat nog veel sneller.

Waardevol
Door watertekorten voor te zijn, blijven de bomen in goede conditie. Gezonde bomen zijn niet alleen mooi om te zien – wat al een waarde op zich is. Maar ze voegen nog zo veel meer toe aan een aangename en gezonde leefomgeving!

Bodemvochtmonitoring
Wij gebruiken sensoren om de beschikbaarheid van bodemvocht actief te monitoren en watertekorten voor te zijn. Zo ook in gemeente Nijmegen. Tim Jak, specialist GIS & geo-informatie: “De Nijmeegse bomen hadden het zwaar in de droge jaren 2018, 2019 en 2020. Net als bomen in veel andere gemeenten. We hebben in Nijmegen bodemvochtsensoren geplaatst die ieder uur het bodemvochtpercentage meten. De sensoren sturen de meetwaarden via het LoRa-netwerk naar onze server. De actuele meetwaardes staan dan direct in het dashboard. Op basis van deze gegevens sturen we de bewateringsinstallaties aan. Zo voorkomen we verdroging of vernatting van de groeiplaatsen.”

Gunstig en duurzaam
Valt een boom uit door droogte? Dan is de investering in aanschaf, aanplant en onderhoud van een nieuwe boom niet gering. Bodemvochtmonitoring is een veel gunstigere én duurzamere keuze. Misschien ook iets voor jouw bomen? Neem contact op met Tim Jak.

Specialist GIS & GEO informatie

Telefoon 0882627200

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?