In het dorp Kloetinge, gemeente Goes, staat een prachtige rode beuk. Ruim honderd jaar oud is hij, deze veteraan. De boom is eigendom van de kerkgemeente en staat op de Goese lijst van bijzondere bomen. Een boom om te koesteren, maar
Reuzenzwam
De beuk is aangetast door reuzenzwam. Reuzenzwam veroorzaakt wortelrot en kan een boom instabiel maken. Door zijn locatie midden in het dorp, kan de beuk veel schade aanrichten als hij bezwijkt.
Generaties
Alle partijen willen de oude beuk zo lang mogelijk gezond in stand houden. De beuk staat in de fraaie tuin van de Geerteskerk en is hier een van de beeldbepalende bomen. Samen met de andere bomen in zijn omgeving zorgt de beuk voor een groene oase in het hart van Kloetinge. Een boom van veel generaties; ook van de volgende?
Naar omstandigheden
Een gezonde beuk gaat zomaar een paar eeuwen mee. Maar dan moeten de omstandigheden wel goed zijn. Een boom in een stedelijke omgeving als deze, heeft wat te verduren. In het dagelijks leven gebeurt er van alles om hem heen, bovengronds en ondergronds. De boom heeft minder bij te zetten en een kleine schade leidt al snel tot een aantasting, rot en verdere conditievermindering.
Gecombineerd onderzoek
Senior boomtechnisch adviseur Johan van Zwieten heeft nader technisch onderzoek (NTO) gedaan bij de beuk in Kloetinge. Voor het eerst hebben we in zo’n onderzoek een trekproef gecombineerd met een bodemzuurstofmeting. De trekproef test de stabiliteit van de boom en de zuurstofmeting brengt in kaart waar de ondergrondse rotting precies plaatsvindt. “Ik moest er letterlijk hard aan trekken”, lacht Johan, “tot het maximum van de lier, en ook nog bij aardige wind. Deze boom kan nog heel wat hebben!” Voor nu is de boom prima stabiel. En op basis van de onderzoeksresultaten is het verloop van de aantasting in de toekomst goed te monitoren.
Vermoeden bevestigd?
Heb jij ook zo’n toonaangevende boom, en het vermoeden dat hij is aangetast? Johan van Zwieten komt graag eens bij je kijken!