Franssenstraat 66
5434 SJ, Vianen (NB)

Een groene start voor de gemeente Deurne

Nieuws

Gemeente Deurne maakt plannen voor werkzaamheden in de openbare ruimte. En daar staan bomen. De gemeente vindt deze bomen belangrijk en wil de omgeving zelfs vergroenen. Daarom vroeg ze ons al voor de ontwerpfase om advies.

Een hele opgave
Plan is de verouderde riolering en wegverharding in verschillende straten te vervangen en meteen de gehele buitenruimte mee te nemen. Uitgangspunt is zo veel mogelijk bomen te behouden én de biodiversiteit te versterken. Een spanningsveld van tegenstrijdige belangen? Op z’n minst een groene opgave.

Prettig leefklimaat
Deurne is ervan overtuigd dat bomen en biodiversiteit een sleutel zijn voor een prettig leefklimaat. Denk alleen maar eens aan de aangename verkoeling onder een groen bladerdak op een hete zomerdag. Of aan droge voeten bij een piekbui, wanneer boomkronen het water net wat langer vasthouden, waardoor het riool niet overstroomt. Nabijheid van waardevol groen heeft ook een enorm positief effect op ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Iets wat elke gemeente graag wil bevorderen!

Functie-overload
Veel gemeenten kampen met deze problematiek. De buitenruimte heeft al zo veel functies en moet al aan zo veel eisen en wensen voldoen. En dan ‘ook nog’ duurzaam en toekomstbestendig zijn? Een ontwerp begint bijna nooit met een leeg doek. De omgeving heeft doorgaans al een inrichting waarmee je rekening te houden hebt.

Inzicht in alle facetten
Ook Deurnes groene opgave begint met inzicht in de huidige situatie. Daarvoor heeft Mathijs de Natris een inpasbaarheidsonderzoek bomen gedaan. Vanuit de boven- en ondergrondse beoordeling van bomen bepalen we in zo’n IOB randvoorwaarden voor het ontwerp. Dit onderzoek had een bijzondere insteek, waarin verschillende Cobra-disciplines samenkwamen. We hebben niet alleen boomtechnisch naar de bomen gekeken, maar ook naar hun ecosysteemdiensten, de 3+30+300-regel en naar hittestress.

Breed advies
Mathijs vertelt over zijn samenwerking met de collega’s van team Remote Sensing: “Ik kijk heel technisch naar een boom. Mijn collega kijkt weer met een andere bril en legt andere data vast. En letterlijk op een ander schaalniveau. Ingezoomd op het projectgebied kunnen we heel concreet kaarten en data op de herinrichting toepassen. Naast gemeente- en wijkniveau behoort ook gedetailleerd advies op straatniveau nu tot de mogelijkheden.”

Input voor je plan
Deurne beschikt inmiddels over alle groene gegevens voor het maken van het ontwerp. Vanuit de gemeente hebben Ruud Vos en Joep van Bergeijk ook deelgenomen aan de masterclass ‘3+30+300-regel’ van dr. Cecil Konijnendijk eerder dit jaar. Ga jij ook aan de slag in jouw leefomgeving en kan je wel wat input gebruiken voor je plan? Neem contact op met Mathijs de Natris.

Senior boomtechnisch adviseur

Telefoon 0882627228

Deel met jouw netwerk

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?