Een volledige, actuele, correcte en werkbare database met boomgegevens, daar was gemeente Overbetuwe naar op zoek. En dan niet alleen met detailinformatie over de gemeentelijke bomen, maar ook over de private.
Lastig keuzes maken
Heeft een gemeente geen goede database, dan is het lastig om groene, toekomstbestendige keuzes te maken. Plannen beginnen immers bij kijken naar wat je hebt en dan bepalen waar je naartoe wilt groeien.
Toekomstplannen maken
Zeker Overbetuwe ziet bomen als een waardevol uitgangspunt voor duurzame toekomstplannen. Bomen spelen immers een belangrijke rol in het bestrijden van de effecten van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast. Een groene, biodiverse leefomgeving is veerkrachtig, gezond en aangenaam voor mens en natuur.
Net niet
Het actueel houden van een database vergt constante aandacht en inzet. Dat geldt voor elke gemeente. Klopt een database ongeveer of bijna, dan klopt ze eigenlijk niet. Maar in een gemeente als Overbetuwe, bekend om haar fruitteelt, is actueel inzicht nog lastiger. Jaarlijks worden fruitbomen geplant, gesnoeid en verwijderd. Zo’n cyclus kan het algemene beeld aardig vertekenen. Hoe ga je daarmee om?
Koen van Hulst, groenbeheerder van Overbetuwe, legt uit: “Na tien jaar actualiseren we onze monumentale en waardevolle bomenlijst. Zoals gebruikelijk beoordelen we bomen op criteria als standplaats, boomsoort en leeftijd. Maar dit keer nemen we ook het kroonvolume als belangrijk uitgangspunt. Gezien de toenemende hittestress is een voldoende groot boomkroonvolume belangrijker dan ooit. Bomen met een volwaardige kroon dragen bij aan verkoeling, biodiversiteit en een prettige leefomgeving. Door deze factor mee te nemen in de beoordeling, zorgen we ervoor dat waardevolle bomen beter beschermd blijven en een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige gemeente.”
Inzicht door maatwerk
Op zoek naar een antwoord volgde Anne ten Brummelhuis van gemeente Overbetuwe de masterclass van dr. Cecil Konijnendijk die we vorig jaar organiseerden. Ook rekenden we de 3+30+300-regel uit voor de gemeente. Door nu ook de BomenMonitor aan deze maatwerkcocktail toe te voegen, heeft Overbetuwe alles op een rij.
BomenMonitor
Tanuj Pareek (team Remote Sensing) is de man achter onze BomenMonitor. Samen met zijn team brengt hij alle bomen van Nederland in beeld, onder meer op basis van LiDAR, satellietdata en puntenwolken. “Overbetuwe heeft nu niet alleen inzicht in het totale boomkroonvolume”, vertelt Tanuj. “Er is ook een optie om de fruitbomen in de gemeente juist wel of niet mee te nemen in selecties.”
Jouw groene vraagstuk
Zoek je ook een maatwerkoplossing voor jouw groene vraagstuk? Wij kunnen je helpen met een combinatie van onze diensten. Neem contact op met Bram Krommendijk om jouw bomen letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten.