Openbare en lokale data brengen ons een heel eind bij het maken van een Bomenkansenkaart. Door ook onze eigen data zoals de BomenMonitor, toe te voegen, ontstaat een gedetailleerde, maar nog niet volledig gevalideerde Bomenkansenkaart.
De vakexpert bepaalt
In de praktijk blijkt de Bomenkansenkaart een waardevolle basis voor het identificeren van groeiplaatsen. Maar uiteindelijk is het de vakexpert in het veld die bepaalt welke locaties daadwerkelijk geschikt zijn voor beplanting.
Praktijkvoorbeeld
Hoe werkt dit in de praktijk? Gemeente Oirschot gebruikt de Bomenkansenkaart bijvoorbeeld om bedrijventerreinen te vergroenen, maar ook om laanstructuren in het buitengebied aan te vullen.
Paul van den Dungen is projectleider Vitaal Landelijk Gebied bij gemeente Oirschot. Voor hem was de Bomenkansenkaart de ideale basis om de laanstructuren in het buitengebied te herstellen en te versterken. Paul vertelt: “Een vakexpert heeft elke potentiële groeiplaats in een laan bekeken en beoordeeld. Er is gekeken naar de groeipotentie, kabels en leidingen, maar ook naar de gewenste afstand tussen de bomen voor het jaarlijks onderhoud. De exacte locaties zijn vastgelegd en voor iedere plek is bepaald welke boomgrootte geschikt is. Ik heb hiervoor een bomenexpert van Cobra ingeschakeld. Maar als je de benodigde tijd en expertise in huis hebt, kun je dit ook intern organiseren.”
Vertrekpunt
Wanneer een vakexpert de potentiële groeiplaatsen valideert, ontstaat een uiterst betrouwbare kaart met plantlocaties en boomgroottes. In gemeente Oirschot bleek zo’n 90% van de geïdentificeerde groeiplaatsen inderdaad voldoende ruim voor één of meer bomen. De kaart is een uitstekend vertrekpunt voor het waarmaken van de groene ambities en daarmee invulling te geven aan de klimaat- en biodiversiteitsopgaven.
Wil je weten of de Bomenkansenkaart voor jouw gemeente de juiste oplossing is? Vraag een demo aan van 30 minuten en ontdek het zelf.