Deel

Bomenkansenkaart laat kansen Waarderpolder zien

Veel bedrijventerreinen zijn versteend en groen is er ver te zoeken. Zo ook de Waarderpolder in Haarlem. Het terrein is onaantrekkelijk, arm aan biodiversiteit en erg warm. Dat is de gemeente én veel bedrijven een doorn in het oog. Samen werken ze aan een aantrekkelijker bedrijventerrein met meer biodiversiteit, schaduw en ruimte voor waterberging.

Ruimte voor verbetering
Vaak bieden bedrijventerreinen genoeg ruimte voor vergroening. Het kunnen fijne plekken worden voor mens en natuur, waar het goed toeven is in alle seizoenen. Bomen geven schaduw, die zomerse hitte draaglijker maakt. Hun kronen vangen neerslag af, wat wateroverlast tegengaat tijdens piekbuien. En zo bieden bomen nog tal van ecosysteemdiensten die zeker het onderzoeken waard zijn!

Multifunctioneel
Van oudsher zijn ‘industrieterreinen’ puur bedoeld voor die ene functie: industrie. Nu de waarde en het belang van groen steeds belangrijker worden, zoeken veel gemeenten locaties om functies slim te combineren. Maar hoe pak je dat aan? Wat zijn de beste plekken? Waar is het rendement het grootst? En hoe maak je bedrijven enthousiast? Dat laatste is in de Waarderpolder overigens geen probleem, De bedrijven hier werken graag mee aan een aangenamer en gezonder werkklimaat.

Maar er is hoop
Tim Jak (GIS- en geo-specialist) en Fons van Kuik (adviseur ecosysteemdiensten) hebben de Waarderpolder in kaart gebracht voor gemeente Haarlem en Stichting Parkmanagement Waarderpolder. Tim heeft een schaduwanalyse gemaakt en de 3+30+300-regel doorgerekend. Fons heeft de waarde van de ecosysteemdiensten bepaald. Zo gaven zij inzicht in de hotspots; de plekken waar de urgentie voor vergroening het hoogst is. De Bomenkansenkaart laat, soms onverwachte, locaties zien waar bomen écht iets kunnen betekenen.

Tim vertelt
“Het was erg leuk om met medewerkers van de gemeente naar buiten te gaan. Samen bekijken of wat uit de Bomenkansenkaart blijkt, in de praktijk ook echt haalbaar is. We hebben een aantal locaties uit de analyse op de fiets bezocht. Steeds met de vraag: hoeveel bomen passen er waar we nu staan? Zo konden we een heel concreet plan opleveren. Interessant om op deze manier op pad te gaan en mooi om te zien wat opdrachtgevers met je product doen.’

Jouw bedrijventerrein
Voor dit project was gemeente Haarlem onze opdrachtgever. Stichting Parkmanagement Waarderpolder leidde het project. Een krachtige bundeling van groene ambities! Wil jij het bedrijventerrein in jouw gemeente ook aanpakken? Of weten waar de kansen liggen voor vergroening van je hele gemeente? Neem dan contact met Tim Jak.

Boomkronen

Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)

Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?

Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?


Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?