De realisatie van minstens 10% groene en blauwe dooradering in het landelijk gebied is een middel om aan onze Europese verplichtingen rondom biodiversiteit, de klimaatopgave en schoon water te voldoen.
Om inzicht te geven hoe we er als Nederland voor staan, hebben we per gemeente uitgerekend hoeveel (bruto) groenblauwe dooradering in het landelijke gebied aanwezig is. Het resultaat hebben we in een infographic verwerkt die kosteloos te downloaden is.
De 3+30+300-regel is bedacht door prof. dr. Cecil Konijnendijk en een perfecte maatstaf om te sturen op vergroening. Want als je weet hoe de woningen en bedrijven in jouw gemeente scoren op deze regel, kun je de juiste prioritering aanbrengen in het vergroenen van straten en wijken. De scores op de regel openen het gesprek met politiek, inwoners en ondernemers over waar te vergroenen.
De meest actuele scores op de 3+30+300-regel zijn nu voor elke gemeente beschikbaar.
Het Norminstituut Bomen heeft de Landelijke Bomennorm vastgesteld op 2,2 m³ boomkroonvolume per m² landoppervlak.
Voor elke gemeente en wijk in Nederland hebben we het actuele boomkroonvolume berekend en inzichtelijk gemaakt in een online viewer.
De Bomenkansenkaart biedt gedetailleerd inzicht in de mogelijkheden voor vergroening binnen jouw gemeente. We identificeren plantlocaties die voldoen aan de normen uit het Handboek Bomen van het Norminstituut, zodat nieuwe bomen de kans krijgen om oud te worden.
Onze Bomenkansenkaart combineert verschillende criteria zoals de 3+30+300-regel, de Landelijke Bomennorm, klimaatstress en biodiversiteit. Hierdoor kunnen we duidelijk aangeven waar het planten van bomen de hoogste prioriteit heeft.
Met de BomenMonitor hebben we zicht op alle bomen in Nederland: gemeentelijke én particuliere bomen. Daarmee berekenen we onder andere de baten en waarden van bomen voor onze maatschappij.
Wij brengen hun waarde in beeld in relatie tot gezondheid en welzijn en klimaat en biodiversiteit. Wij leveren groene data en landkaarten, maken analyses en geven richtlijnen om succesvol te vergroenen.
Wat is de boomkroonbedekking in mijn gebied (gemeente, wijk, buurt, grid)
Hoe was de boomkroonbedekking in het verleden?
Welk reëel ambitieniveau is voor de toekomst haalbaar?
Hoe ver zit ik van mijn doelstelling af?